Autor:
Artykuł sponsorowany
Opublikowano: 03 Gru 2020
Oceń:
Mogłoby się wydawać, że duża popularność płyt indukcyjnych i ceramicznych odsunęła kuchenki gazowe do lamusa. Nic bardziej mylnego! Nadal są one popularne, a - co więcej! - producenci wciąż wprowadzają nowe funkcjonalności wpływające na komfort korzystania. Niektórzy twierdzą, że nawet tak niewielka ilość żywego ognia, z jaką mamy do czynienia na palniku, korzystnie wpływa na smak potraw. Inni podnoszą argumenty ekonomiczne: wiele wskazuje, że ceny energii elektrycznej będą rosły, koszty gazu zaś pozostają póki co na poziomie stabilnym. Jak jednak wybrać kuchenkę gazową, aby spełniała nasze oczekiwania? Na ile korzystanie z niej jest wygodne?
1. Kuchenka gazowa: zalety i wady
2. Parametry i funkcje kuchenek gazowych
3. Kuchenka z piekarnikiem gazowym czy elektrycznym?
4. Kuchenki gazowe "bez płomieni"
Kuchenka gazowa: zalety i wady
Najważniejszą zaletą kuchenki gazowej jest koszt zakupu i późniejszej eksploatacji. Ma ona również przewagę w zakresie szybkiego zwiększania i zmniejszania temperatury gotowania: w kuchenkach działających w oparciu o energię elektryczną więcej czasu wymaga nagrzanie lub studzenie płyty. Gaz to także lepszy wybór do domów i mieszkań, które nie mają solidnej instalacji elektrycznej.
Czy kuchenki gazowe mają jakieś wady? Pierwszym, technicznym mankamentem jest konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu. Wymogiem jest podłączenie wentylacji grawitacyjnej do osobnego komina, co w razie rozszczelnienia pozwoli na ulotnienie gazu. Wiele osób wskazuje również na mało nowoczesny wygląd kuchenki gazowej oraz trudność w utrzymaniu jej w czystości, na to jednak znaleziono już receptę w postaci płyt gazowych bez płomieni.
Parametry i funkcje kuchenek gazowych
Wybierając kuchenkę gazową, powinniśmy określić przede wszystkim, czy decydujemy się na model z piekarnikiem na gaz czy elektrycznym. O zaletach jednego i drugiego rozwiązania więcej za chwilę. Poza tym kuchenka wyposażona może być w opcjonalny zapalacz elektroiskrowy umieszczony bezpośrednio w pokrętle lub dodatkowym przycisku oraz automatyczne odcięcie dopływu gazu, gdy płomień zgaśnie wskutek zalania lub podmuchu powietrza. W najnowszych modelach znajdziemy wyświetlacz elektroniczny ze sterownikami czasu pracy oraz minutnikiem.
Najwięcej opcji dodatkowych dotyczy piekarnika. Możemy wybrać następujące funkcjonalności:
- grill,
- rożen,
- termoobieg,
- minutnik,
- timer,
- wbudowany termostat,
- pieczenie wielopoziomowe,
- wbudowana funkcja oczyszczania.
Warto zwrócić również uwagę na sam ruszt: może on składać się z jednej lub kilku części. Te dzielone oznaczają łatwiejsze czyszczenie. Ruszty mogą być emaliowane lub żeliwne: te drugie lepiej trzymają ciepło i cechują się większą trwałością, ale także ważą więcej. Gdy dużo gotujemy i często zajmujemy wszystkie palniki w tym samym momencie, zainteresujmy się rusztami o zwiększonej powierzchni roboczej. Pogłębiona powierzchnia podpalnikowa zapobiega zalaniu.
Kuchenka z piekarnikiem gazowym czy elektrycznym?
To, że nasz wybór padł na kuchenkę gazową, nie oznacza, że piekarnik również musi taki być. Co prawda w kategorii kosztów zdecydowanie wygrywa opcja na gaz, ale istnieje wiele powodów, by wybrać jednak elektryczną.
Nie da się ukryć, że piekarniki gazowe są bardziej precyzyjne i dopiekają lepiej. Utrzymują dokładną temperaturę i działają równomiernie. W piekarnikach gazowych grzałki zapewniają nieco inny rozkład temperatur. Ważne w tej kwestii są także nasze przyzwyczajenia, bo jeśli zawsze piekliśmy w piekarniku gazowym, to przestawienie się na elektryczny (i odwrotnie) wymagać będzie czasu. Dodatkowo piekarniki elektryczne łatwiej utrzymać w czystości: część modeli ma nawet funkcję samooczyszczania.
Kuchenki gazowe "bez płomieni"
Dla osób, które chciałyby pogodzić wszystkie zalety kuchni gazowej z nowoczesnym wyglądem i łatwym czyszczeniem, mamy dobrą wiadomość. Producenci oferują technologię, dzięki której bardzo łatwo to osiągnąć. Mowa o kuchenkach określanych jako "gaz bez płomieni". Od tradycyjnych kuchenek gazowych różnią się one tym, że źródło ciepła ukryte jest pod płytą ceramiczną lub szklaną. Zasilany gazem palnik nagrzewa więc pole grzewcze płyty, a nie bezpośrednio naczynie na nim ustawione. W teorii takie rozwiązanie obniża zużycie gazu nawet o połowę, gdyż energia nie jest rozpraszana jak w klasycznej kuchence.
Gazowe płyty szklane oraz ceramiczne coraz częściej wypierają tradycyjne rozwiązania. To sprawniejsze utrzymanie płyty w czystości oraz atrakcyjny wygląd do złudzenia przypominający płyty indukcyjne. Są jednak i minusy w postaci wyższej ceny. Płyta gazowa ceramiczna wyposażona w cztery palniki to koszt ponad 2 tysięcy złotych. Nieco tańsze są opcje szklane. Warto wspomnieć o tym, że zaoszczędzić można jednak na eksploatacji.

______________________________Artykuł sponsorowany